Dobra wiadomość dla hotelarzy i restauratorów. Od 18 lipca do 03 października br. przedsiębiorcy branży HoReCa, którzy nie zdążyli wziąć udziału w pierwszym naborze, będą mogli składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura.
Konkurs kierowany jest do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z branży HoReCa, które na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną we wskazanej w regulaminie konkursu Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD), które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 30%, liczonych rok do roku.
PRZEZNACZENIE WSPARCIA:
- działania inwestycyjne:
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów lub usług,
- roboty budowlane, w tym budowę nowych linii produkcyjnych,
- inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych,
- działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych,
- działania doradcze (usługi doradcze niezbędne do wdrożenia innowacji świadczonych przez doradców zewnętrznych)
- działania szkoleniowe (koszty bezpośrednio związane z usługami szkoleniowymi mające na celu podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowanie pracowników
w związku z rozszerzeniem lub dywersyfikacją działalności przedsiębiorstwa.
FORMA I WYSOKOŚĆ DOFINANSOWANIA:
- bezzwrotna dotacja,
- maksymalna wartość kosztów kwalifikowanych: 600 000,00 zł.
- maksymalna kwota wsparcia: 540 000,00 zł
- maksymalna intensywność wsparcia nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych.